Oтслабване · April 29, 2021

Детокс сокове: 10 рецепти, които можете да направите у дома

Що се отнася до здравето на тялото, детокс соковете започнаха да стават все по-популярни от няколко години. По този начин все повече и повече чуваме термина детокс. Съществува обаче голямо объркване относно правилното използване на термина и неговото значение.

Детоксът не идва от детоксикацията, тъй като погрешно се предава. Правилният термин е детоксикация. В речника се казва, че детоксикацията е „метаболитното действие, чрез което организмът неутрализира токсичен продукт с вътрешен или външен произход“. Накратко, това означава прочистване от токсини.

Какви органи участват във физиологичния процес на детоксикация?

Органи, участващи в процеса на детоксикация Лекарите ни учат, че нашите бъбреци, черен дроб и черва са основните „актьори“ в нормалния физиологичен процес на елиминиране на токсините, който протича всеки ден. Бъбреците са важни органи, които събират и премахват токсините и отпадъчните продукти от тялото.

Черният дроб също има много добре установена функция. Това е свързано с притока на кръв и прави почти същото, като елиминира отпадъчните продукти, от които тялото вече не се нуждае, под формата на изпражнения. Що се отнася до храносмилателната система, тънките черва разграждат храната, след което помага на кръвния поток да абсорбира хранителните вещества, които произтичат от тях.

След това дебелото черво преработва останалите остатъчни продукти и ги превръща във изпражнения. Вярно е обаче, че определени фактори (като прекомерна консумация на алкохол) в крайна сметка могат да повлияят на способността на организма да изпълнява тези функции.

Как да детоксикирате тялото?

В допълнение към филтрирането на кръвта за изхвърляне на токсините и премахване на излишната вода от тялото, черният ни дроб разгражда химикалите и токсините, използвайки двустепенен процес.  На първия етап токсините се неутрализират и се разграждат на все по-малки фрагменти. Докато са на втория етап, те са свързани или залепени за други молекули, създавайки нова молекула, която е нетоксична и може да се екскретира с жлъчката (жлъчката), урината или изпражненията.

Но за тази детоксикация, която черният дроб извършва, за да функционира правилно, тялото ни трябва да разполага с необходимите хранителни вещества. При липса на тези хранителни вещества процесите в двата етапа няма да работят ефективно, поради което токсичните вещества ще се натрупват в организма.

Откъде идват токсините и кога е необходимо лечение за детоксикация?

Токсините идват главно от нездравословни храни, които ядем често (от продукти, пълни с хранителни добавки, от плодове и зеленчуци, поръсени с пестициди и от месо, което съдържа хормони). Дори водата от чешмата, лекарствата, тютюнът, алкохолът или наркотиците са отговорни за интоксикацията на тялото. Също така кожата абсорбира токсините, съществуващи в козметиката, а високото замърсяване на околната среда е решаващ фактор за повишаване нивото на токсините в организма.

Нашето тяло е бомбардирано ежедневно с токсини и тяхното натрупване може да доведе до лошо функциониране и в крайна сметка до болести. Поради тази причина постоянното прочистване на организма е от съществено значение за поддържането на здравето. Коланите за детоксикация са най-добрият съюзник, като имат пречистваща роля както на тялото, така и на ума.

Когато трябва да се извършват детокс колани 

Препоръчително е детокс диетите да се провеждат поне 2 пъти годишно, особено през пролетта и есента. Въпреки това, всеки сезон е идеален за тази стъпка, ако тялото чувства нужда от такова лечение. Явно неоправдана умора, постоянно главоболие, липса на енергия, безсъние са първите симптоми на тяло, пълно с токсини.

Също така, чревни транзитни нарушения като подуване на корема, диария и запек насочват вниманието към факта, че диетата ни трябва да се промени. От друга страна, натоварената кожа, черните точки и излишните пъпки, както и лошият дъх, заедно със състоянията на раздразнителност и тревожност са признаци на нетрезво състояние на тялото.

Какво включва детоксикацията на тялото?

Лечението за детоксикация обикновено се отнася до краткосрочен метод за отчитане на някои правила (например консумирането на някои сокове). Този метод се фокусира върху премахването на токсините от тялото за определен период от време. Например, соковите колани се базират на течности, които съчетават няколко вида напитки (лимонов сок, кленов сироп, лют червен пипер и вода и др.),

Които човекът трябва да консумира за период от 5 до 10 дни. През това време няма да се ядат твърди храни. Други лечения за детоксикация позволяват поглъщането на определени групи храни, докато други така наречени детоксикации се основават на комбинация от билки, чайове и „чудодейни“ добавки (които идват с обещанието за елиминиране на токсините от тялото).

Ефектите и ползите от детоксикацията

Детоксикационните лекове имат няколко полезни ефекта:

  • Ще се почувствате пълни с енергия поради факта, че черният дроб, бъбреците и храносмилателната система ще изпълняват функциите си с максимален капацитет, благоприятствайки оксигенацията на клетъчно ниво.
  • Чревният транзит ще бъде регулиран.
  • Това ще повиши качеството на съня и психическото състояние ще се подобри значително.
  • В същото време кожата ще се прочисти и ще придобие блясък.
  • Виталните органи ще функционират в истинския си капацитет, което ще доведе до повишаване на имунитета, изключително важно предимство, особено ако сте изправени пред определени заболявания.
  • Също така, аспектите, които не могат да бъдат пренебрегнати, са възможността да се отървете от нежеланите килограми и да премахнете целулита.