Здраве · April 1, 2021

Най-важните правила за здраво сърце 

В момента той е първичен лекар по диабет, хранене и метаболитни заболявания, със специалност по физиокинетотерапия и психотерапевтични изследвания. Той избра да се специализира в храненето и диабета от убеждението, че начинът на живот и диетата имат голямо влияние върху нашето здраве.

Най-важните правила за здраво сърце Правете поне едно посещение годишно при семейния лекар, особено ако сте на възраст над 45 години и особено ако имате фамилна анамнеза за миокарден инфаркт или инсулт в ранна възраст, т.е. под 55 години.

Правете си тестове редовно! Не забравяйте да поддържате общ холестерол <200 mg / dl, LDL холестерол ( т.е. лош) <100 mg / dl, HDL холестерол (добър)> 50 mg / dl, триглицериди <150 mg / dl и кръвна захар <100 mg / dl. Следете редовно кръвното си налягане, ако сте на възраст над 45 години

Нормалното кръвно налягане при възрастни не трябва да надвишава 140/90 mmHg.  Повторните измервания на АН> 135/85 mmHg представляват първия етап на хипертонията, т.е. предхипертонията. Тази ранна фаза на хипертония трябва да се наблюдава и лекува, ако е необходимо, за да се предотврати по-нататъшно повишаване на кръвното налягане и увреждане на ключови органи в тялото (сърце, бели дробове, бъбреци, мозък).

Не спирайте кръвното си налягане или лекарствата за холестерол без знанието на Вашия лекар!  Прекратяването, модифицирането или коригирането на лечението трябва да се извършва само под наблюдението, медицинското и внимателно наблюдение на Вашия лекар. Говорете с Вашия лекар и го помолете да обясни как ви помага всяко лекарство, така че да разберете защо е важно да го приемате.

Не приемайте лекарствата, които приема вашият съсед или роднина, тъй като може да ви донесе повече вреда, отколкото полза! Консултирайте се с Вашия лекар, преди да вземете някакво лекарство или дори хранителна добавка, препоръчана от аптеката, особено ако страдате от ангина пекторис!

Откажете се от пушенето!

Повишеният риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, причинени от тютюнопушене, е доказан повече от 40 години, като 35% от смъртните случаи, причинени от употребата на тютюн, се дължат на сърдечни заболявания. 

Пушенето е синергично с други рискови фактори ( напр. Възраст над 45 години, затлъстяване, висока кръвна захар, висок холестерол и др.) И пряко влияе върху производството на ангина, инфаркт, инсулт и аритмии (абнормен сърдечен ритъм, усещан като палпитации). Жените, които пушат и използват орални контрацептиви, имат 10 пъти по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания, отколкото жените, които не пушат и не използват контрацептиви.

Рискът се увеличава и с броя на изпушените цигари дневно; марки с ниско съдържание на катран не намаляват риска. Освен това всяко излагане, включително пасивно пушене, увеличава риска от инфаркт.

Погрижете се за теглото си!

Индексът на телесна маса (ИТМ) и сърдечно-съдовите заболявания са тясно свързани; Тъй като ИТМ се увеличава над границата от 25-30 кг / м2, рискът от сърдечни заболявания също се увеличава. Излишната мастна тъкан засяга дълбоко сърцето чрез няколко рискови фактора, които често присъстват: високо кръвно налягане, непоносимост към глюкоза или дори диабет, възпалителни маркери, обструктивна сънна апнея и дислипидемия. Сега се знае, че много възпалителни молекули, които разграждат сърцето и кръвоносните съдове, произхождат от мастните клетки.

Преобладаващо коремното разпределение на мазнините ( т.е. увеличената коремна обиколка) също е предиктор за риска от сърдечни заболявания, диабет и повишени серумни нива на липидите. Следователно обиколката на талията от максимум 90 см се препоръчва за жени и 100 см за мъже. 

Дори малката загуба на тегло (5-10 кг) може да подобри LDL и HDL холестерола, триглицеридите, високото кръвно налягане, глюкозния толеранс и нивата на възпаление в организма, дори ако не е достигнат идеален ИТМ Правете каквато и да е форма на движение, която ви харесва и ви подхожда, минимум 30 минути / ден Заседналият начин на живот е независим рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, в допълнение към затлъстяването, серумните липиди, кръвната захар и наличието на високо кръвно налягане както при мъжете, така и при жените.

Предвид голямото разпространение на затлъстяването, физическата активност е приоритет. Намалява риска от развитие на сърдечни заболявания, като забавя отлагането на холестерол в артериите, увеличава оксигенацията на сърдечния мускул, увеличава добрия холестерол (HDL), подобрява глюкозния толеранс и чувствителността към инсулина, помага за управление на теглото и понижаване на кръвното налягане.

Яжте 3-те основни хранения на ден в редовно време и не твърде късно Известно е, че диетата е небалансирана диета, бедна на качествени хранителни вещества, витамини, минерали и богата на наситени и транс-мазнини е основната причина за отлагане на холестерол в артериите и че нейното изменение може недвусмислено да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Яжте пресни зеленчуци при всяко основно хранене

Високият прием на фибри е свързан във всички проучвания със значително по-ниско разпространение на сърдечни заболявания и инсулт. Всички хранителни насоки подчертават важността на избора на плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни, така че те да съдържат точното количество фибри за понижаване на LDL холестерола.

От общия препоръчителен прием на фибри (25-30 g на ден за възрастни), приблизително 6 до 10 g трябва да са разтворими фибри. Това ниво се постига лесно с пет или повече порции зеленчуци и плодове на ден и шест или повече порции зърнени храни (ако изберете пълнозърнести храни и зърнени храни с високо съдържание на фибри).

Пийте вода, неподсладени чайове, БЕЗ газирани сокове! Откажете се от алкохола! Безалкохолните напитки съдържат само празни, нехранителни калории, багрила, консерванти и Е, които не са нищо друго освен отрова за тялото и черния дроб.

Ежедневната или прекомерна консумация на алкохол засяга сърцето с течение на времето. За здрави възрастни се препоръчва да не се превишава една порция алкохол на ден за жени и мъже над 65 години. Здравите мъже на възраст под 65 години имат право на 2 порции алкохол на ден. Порция алкохол е еквивалентът на 125 мл вино или 330 мл бира или 40 мл сила